Pusula ADR Lojistik Hizmeti

ADR Anlaşması Tehlikeli Maddelerin Karayollarında Taşınmasına İlişkin Avrupa Anlaşmasıdır. 1968 yılında yürürlüğe girmiş olan anlaşmaya Türkiye 2010 yılında taraf olmuştur. Anlaşmanın amacı tehlikeli malların doğal özelliklerine ve taşınması sırasında oluşabilecek olası risklerine karşı insanları ve çevreyi korumaktır ve karayoluyla tehlikeli mal taşıyan araçların yapımı, donanımı ve işleyişine yönelik koşulların ortaya konmasıdır. ADR Anlaşması’nda tehlikeli olarak sınıflandırılmış maddelerin listesi belirlenmiştir ve bu maddelerin karayolu ile taşınması esnasındaki tüm aşamalarda gerekli tedbirler ve uygulamalar belirtilmiştir. Tehlike malların yurtiçi ve uluslararası dolaşımı karayolunda ADR, denizyolunda IMDG Kod, demiryolunda RID ve havayollarında DGR kurallarıyla yapılmaktadır.

Tehlikeli maddelerin tüm modlarda taşınması ile ilgili yetki ve sorumluluk Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir. UHDGM’nin 24 Nisan 2019 tarihinde yayınladığı 30754 sayılı Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkındaki Yönetmelik kapsamında alıcı, gönderen, boşaltan, paketleyen, dolduran, yükleyen veya taşımacı olarak tehlikeli madde taşımacılığının tarafı olan tüm işletmeler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi’ni almak zorundadır.

22 Mayıs 2014 tarihli 29007 sayılı Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ’e göre; tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan işletmeler ile toplam araç taşıma kapasitesi elli ton ve üzerinde olan taşımacılık işletmelerinin tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmeti alması gerekmektedir.

Yönetmeliklerde belirtilen yükümlülükler yerine getirilmediği, kurallara uyulmadığı durumlarda ihlalin niteliği ve sıklığına göre farklı yaptırımlar uygulanabilmektedir. Söz konusu yaptırımlar uyarma, her sene yeniden değerleme oranlarıyla artan idari para cezaları, yetki belgelerinin iptali veya faaliyet durdurma bağlamında yürürlüğe konulabilir.

Tehlike sınıfları 9’a ayrılmıştır;

Sınıf 1 Patlayıcı Madde ve Nesneler

Sınıf 2 Gazlar

Sınıf 3 Alevlenebilir Sıvılar

Sınıf 4 Alevlenebilir Katılar

Sınıf 5 Organik Peroksit ve Yükseltgenler

Sınıf 6 Zehirli ve Bulaşıcı Maddeler

Sınıf 7 Radyoaktif Malzemeler

Sınıf 8 Aşındırıcılar

Sınıf 9 Muhtelif Tehlikeli Maddeler ve Nesneler

Faaliyet konularına sahip Tehlikeli Madde Faaliyet Belgeleri ve Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı hizmeti almaktadır. Faaliyet belgelerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Pusula paylayıcı ADR Anlaşmasına göre yerine getirilmesi gereken sorumlulukları eksiksiz bir biçimde uygulanmaktadır.

 

ARAÇLAR HAKKINDA

Tank ile tehlikeli madde taşımacılığı veya Sınıf 1 kapsamında patlayıcı madde taşımacılığı yapan araçların Türkiye’de TSE tarafından verilen ADR Araç Uygunluk Belgesi alması gerekmektedir.

Tehlikeli madde taşıyan araçların sürücülerinin Tehlikeli Mal Taşımacılığı Sürücü Eğitim Sertifikasına (SRC-5) sahip olması istenmektedir.

Tehlikeli madde taşımacılığı yapan araçlarda ADR’de belirtilen ve taşınan tehlikeli maddenin niteliğine göre değişiklik gösterebilen kişisel koruyucu donanımlar bulunmalıdır. Aynı zamanda taşınan tehlikeli malların ağırlığına göre değişen miktarlarda yangın tüpü araçta bulundurulmalıdır.

Tehlikeli madde taşıyan araçlara tehlike sınıflarına özgü turuncu levhalar takılmalıdır.

Pusula Patlayıcı olarak ADR Araç Uygunluk Belgesine sahip araçlarımızla ve SRC-5 sertifikalı sürücülerimizle tüm tehlike sınıflarındaki maddeleri taşıma yetkimiz bulunmaktadır. Araçlarımız EXIII / EXII tipi ADR Uygunluk Belgesi’ne sahiptir. Bölmeli araçlarımızla farklı alt gruplardaki patlayıcı maddeleri aynı araçta taşıyabiliriz. (Araç Uygunluk Belgelerinizin, K belgelerinizin ve araçlarınızın görsellerini paylaşabilirsiniz. Araçların model yılları vs ile ilgili bilgiler ilave edilebilir.)