ADR Anlaşması Tehlikeli Maddelerin Karayollarında Taşınmasına İlişkin Avrupa Anlaşmasıdır. 1968 yılında yürürlüğe girmiş olan anlaşmaya Türkiye 2010 yılında taraf olmuştur. Anlaşmanın amacı tehlikeli malların doğal özelliklerine ve taşınması sırasında oluşabilecek olası risklerine karşı insanları ve çevreyi korumaktır ve karayoluyla tehlikeli mal taşıyan araçların yapımı, donanımı ve işleyişine yönelik koşulların ortaya konmasıdır. ADR Anlaşması’nda tehlikeli olarak sınıflandırılmış maddelerin listesi belirlenmiştir ve bu maddelerin karayolu ile taşınması esnasındaki tüm aşamalarda gerekli tedbirler ve uygulamalar belirtilmiştir. Tehlike malların yurtiçi ve uluslararası dolaşımı karayolunda ADR, denizyolunda IMDG Kod, demiryolunda RID ve havayollarında DGR kurallarıyla yapılmaktadır.

Tehlikeli maddelerin tüm modlarda taşınması ile ilgili yetki ve sorumluluk Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir. UHDGM’nin 24 Nisan 2019 tarihinde yayınladığı 30754 sayılı Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkındaki Yönetmelik kapsamında alıcı, gönderen, boşaltan, paketleyen, dolduran, yükleyen veya taşımacı olarak tehlikeli madde taşımacılığının tarafı olan tüm işletmeler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi’ni almak zorundadır.

22 Mayıs 2014 tarihli 29007 sayılı Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ’e göre; tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan işletmeler ile toplam araç taşıma kapasitesi elli ton ve üzerinde olan taşımacılık işletmelerinin tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmeti alması gerekmektedir.

Yönetmeliklerde belirtilen yükümlülükler yerine getirilmediği, kurallara uyulmadığı durumlarda ihlalin niteliği ve sıklığına göre farklı yaptırımlar uygulanabilmektedir. Söz konusu yaptırımlar uyarma, her sene yeniden değerleme oranlarıyla artan idari para cezaları, yetki belgelerinin iptali veya faaliyet durdurma bağlamında yürürlüğe konulabilir.

kurumsal

Misyonumuz;

Pusula ADR Lojistik çeşitli alanlarda lojistik hizmeti sunan, ülkesine ve topluma fayda sağlayan, güvenilir, yenilikçi ve stratejik bir çözüm ortağıdır.

 

Vizyonumuz;

Sürdürülebilir büyüme hedeflerimiz için verdiğimiz hizmetleri çeşitlendirerek yerinde ve anında yenilikçi çözümler ile müşterilerine kalite ve hizmet sürekliliği sağlayan, öncü bir marka olmak.

REFERANSLAR

İnsan Kaynakları